Ga naar de website van Runningtherapie Zeeland

Doelgroepen

Hieronder vind je de groepsindelingen van Loopgroep Zeeland. Voordat je besluit om te gaan mee trainen met een groep is het erg belangrijk te weten waar je eigen mogelijkheden en beperkingen liggen en wat je uiteindelijke doelstellingen zijn. 

 schema 2018

Uitleg en uitwerking van dit schema - zie onder

Wat goed is om te weten voordat je dit gaat lezen en om het schema hierboven te verduidelijken: 

Snelheden en Loopafstanden

De te lopen afstanden en snelheden van een groep hangen af van verschillende factoren. Omdat wij een loopgroep zijn, proberen wij een soort indicatie mee te geven. Maar zoals in elke groep heb je altijd verschillende niveaus. Zo zou je elke groep ook weer kunnen verdelen in 3 groepen, maar dat doen wij niet. We bieden 4 trainingsgroepen door de week en 3 op de zaterdag, maar wel met minimale eisen.  

De te lopen kilometers, het weer, ondergrond (zand-duinen-asfalt), de trainings periode (waar trainen we naar toe), de herstel status van de groep op dat moment etc etc hebben allemaal invloed op de snelheid. Werk je met gemiddelde snelheden, dan is dat nog lastiger. Want op asfalt loop je een stuk vlakker op tijd dan door de duinen. Loop je door de stad, heb je weer stoplichten etc.. 

In groep B staat er bijvoorbeeld een snelheid van 9,5 - 11 km/per uur. Dat zullen rustige lange duurlopen zijn die zo rond de 9,5 - 9,7 km/per uur liggen. En korte trainingen die wellicht de 11 km eens aantikken. Bij duurlopen door de duinen loop je wellicht gemiddeld eens minder snel dan 9,5 km/per uur, maar gebruik je wel energie voor 12 km/per uur. Soms hebben we een duurloop met 5 versnellingen en ook dan zal een ander beeld ontstaan.

Als er staat een marathon in 3:45 uur dan geeft dat niet aan dat je deze zou moeten kunnen lopen in die tijd, maar zou je binnen deze groep wel kunnen trainen om dat te bereiken. Liep je voorheen 4:30 dan zou je in deze groep prima richting de 4:15 kunnen gaan trainen.

Wij snappen dat het niet altijd even makkelijk is om de juiste aansluiting te vinden en dat er altijd lopers zijn die tussen de groep vallen. Blijf er niet mee rond lopen en vraag je trainer om de mogelijkheden. Of neem contact op met Anthony van den Berg, dat kan via mail info@loopgroepzeeland.nl of via mobiel 06 53 15 45 19 (spreek altijd je naam)

Wij kunnen het niet iedereen 100% daar de zin maken, maar streven daar wel altijd naar. Maar verder geven wij ook grenzen aan, daar willen wij ook eerlijk in zijn. 


Loopgroep A

Groep A - ook Groep A op zaterdag

Tempo duurlopen tussen 11-14 km/uur

Afstand duurlopen tussen 14-32 km

10 km wegwedstrijd < 43 min

Coopertest >2800 m

Halve marathon wegwedstrijd tussen 1:15 en 1:40

Marathon wegwedstrijd tussen 2:55 en 3:45


Groep A omschrijving globale doelstellingen

Groep A traint bewust voor wedstrijden zoals een halve en hele marathon of een snelle 10 km en presteert optimaal. Het prestatieniveau wordt onderhouden aan de hand van een vast trainingsschema. Dit betekent dat er kwalitatief goed getraind wordt.

Om bij de duurlopen op zaterdag in te stappen moet minimaal anderhalf uur hardgelopen kunnen worden op een tempo van gemiddeld 11 km/uur. De meeste duurlopen worden relatief rustig gelopen om het duurvermogen te vergroten en de snelheid en lengte hangen af van het trainingsdoel. Een loper die geen marathon wil lopen, maar wel het duurlooptempo van groep A goed aankan, kan meelopen met de geplande duurlopen en dan eerder omkeren.

Voor de intensieve en extensieve intervaltrainingen moet de loper zich bewust zijn van zijn hartslagzones.

Een groep A-loper traint minimaal 3 tot 4x per week. (ook zelfstandige trainingen tellen mee)

 


Loopgroep B

Groep B - ook groep B op zaterdag

Tempo duurlopen tussen 9,5 - 11 km/uur

Afstand duurlopen tussen 14-32 km

10 km wegwedstrijd rond 50 min

Coopertest 2450 - 2800 m

Halve marathon wegwedstrijd tussen 1:40 - 2:00 uur

Marathon wegwedstrijd tussen 3:45 en 4:45 uur


Groep B omschrijving globale doelstellingen

Groep B traint bewust prestatiegericht en op duurvermogen. De groep B-loper beschikt over een goede basisconditie om op te bouwen voor een eerste of snellere halve of hele marathon. Om bij de duurlopen op zaterdag in te stappen moet minimaal anderhalf uur hardgelopen kunnen worden op een tempo van gemiddeld 9,5 km/uur. De meeste duurlopen worden relatief rustig gelopen om het duurvermogen te vergroten en de snelheid en lengte hangen af van het trainingsdoel. Een loper die geen marathon wil lopen, maar wel het duurlooptempo van groep B goed aankan, kan meelopen met de geplande duurlopen en dan eerder omkeren.

Voor de intensieve en extensieve intervaltrainingen moet de loper zich bewust zijn van zijn hartslagzones.

Een groep B-loper traint minimaal 3x per week. (ook zelfstandige trainingen tellen mee)

extra aandacht: Ben je groep B loper en train en wil je minder lange afstanden, loop dan NIET mee met groep C. Het tempo van groep C ligt lager dan groep 2 en dat willen wij zo houden. Dat lukt haast niet met lopers van groep B bij C. Bedankt voor je begrip.    


Loopgroep C

Groep C - ook groep C op zaterdag

Tempo duurlopen gemiddeld 9 - 9,4/uur

Afstand duurlopen tussen 12-18 km

10 km wegwedstrijd rond 60 min

Coopertest tussen 2250 en 2450 m

Halve marathon tussen 2:00 - 2:30 uur


Groep C omschrijving globale doelstellingen

Groep C traint met name recreatief en op duurvermogen. De groep C-loper heeft loopervaring en zoekt een uitdaging: de Ladies Run 10 km, de Bruggenloop 15 km of de eerste halve marathon. Looptechniek en ontspannen hardlopen zijn belangrijk in groep C. Groep C lopers willen langer lopen en ook sneller worden op de korte afstand.

Om bij de duurlopen op zaterdag in te stappen moet minimaal 1:15 uur hardgelopen kunnen worden op een tempo van gemiddeld 9 km/uur. 

Voor de intensieve en extensieve intervaltrainingen moet de loper zich bewust zijn van zijn hartslagzones of het gevoel dat daarbij hoort.

Een groep C-loper traint minimaal 2x per week en 3x om op zaterdag de duurlopen mee te kunnen lopen. (ook zelfstandige trainingen tellen mee)

Op zaterdagochtend kunnen niet altijd trainers voor groep C garanderen, maar zullen de groep zoveel mogelijk begeleiden. Maar het kan dus voorkomen dat de groep zelfstandig een ronde doet. Dit is afgelopen jaren nog niet voorgekomen.


Loopgroep D

Groep D

Tempo door de week duurlopen rond 9 km per uur

Afstand duurlopen rond 10 km (zelfstandig lopen)

Coopertest tussen 1800 en 2250 mtr

10 km wegwedstrijd uitlopen zonder tijdsdoel


Groep D omschrijving globale doelstellingen

Groep D is graag samen met andere recreatieve lopers sportief en gezellig bezig. De groep D-loper heeft minder loopervaring, heeft de Start Running net afgerond en loopt 1x maar liever 2x per week hard. Dit kan ook door naast de training zelf 1 of 2 keer te lopen. De Ladies Run, Stadsloop, korte wedstrijd of doorstromen naar groep C kunnen een doel zijn. Looptechniek, plezier, ontspannen hardlopen en verantwoord opbouwen zijn de sleutelwoorden. Voor de intensieve en extensieve intervaltrainingen moet de loper zich bewust worden van het gevoel dat daarbij hoort. Zie elders website.

Om in te kunnen stappen bij groep D is de minimale snelheid 8,7 - 8,9 per uur gedurende 30 minuten vereist en moet je de Start Running gedaan hebben. Met deze minimale instap kan je wel 's avonds aansluiten op maandag en woensdag, maar zijn de ochtend trainingen nog geen optie. Heb je hierover vragen, neem dan contact op.

 


BIJ GROEP C OF D KOMEN LOPEN? LEES DAN EERST DIT !

In deze groepen kan je alleen instromen als je de Start Running cursus van Loopgroep Zeeland hebt gedaan. Dit heeft te maken met de unieke looptechniek die wij je via de cursus goed kunnen uitleggen. Efficiënt en blessure vrij hardlopen staat bij ons 6 weken centraal. Let op: Start Running is GEEN Start to Run! Dus ook met Start to Run kan je helaas niet instromen bij groep C en D.

Ben je ervaren loper en denkt je te kunnen aansluiten bij groep C? Dan mag je altijd even bellen om dit te bespreken: 06 53 15 45 19 

Voor goed efficiënt hardlopen moet je tijd maken en tijd krijgen. Hier is de Start Running uitermate geschikt voor. Binnen de "normale" loopgroepen wordt hier natuurlijk nog regelmatig op terug gekomen. Maar nooit meer zo uitgebreid en gedetailleerd als bij de Start Running. Inschrijven voor Start Running kan op de Start Running pagina (klik hier).


Minimaal 2x per week hardlopen

Wil je makkelijk gaan lopen, meer uithoudingsvermogen krijgen, meer plezier krijgen in het lopen? Ga dan minimaal twee keer per week hardlopen, anders start je elke weer helemaal opnieuw en zal de vooruitgang minimaal zijn. Als je maar 1 x per week met ons kan meetrainen, loop dan minimaal zelf nog 1x per week 30 minuten. Lid worden van de loopgroep en slechts eenmaal per week trainen raden wij sterk af! Als je besluit bij ons te komen lopen dan adviseren wij sterk zelfstandig nog minimaal 1 x per week een trainingsrondje te doen.